Hvordan bli kvitt gjeldsproblemer?

Gjeldsproblemer er et tabu i Norge, kanskje fordi vi er et så rikt land og for de aller fleste mennesker er økonomiske problemer et tabu. Men det finnes i dag mange nordmenn som sliter med gjeld. De aller fleste med gjeldsproblemer har en historie med kredittkort og forbrukslån som til sammen utgjør en stor gjeldsbyrde. Dersom du har gjeldsproblemer så tenker du nok helt sikkert at det er umulig for meg å betale tilbake, men husk at det aldri er for sent. Det finnes alltid løsninger og hvor raskere du tar action på dette,jo raskere vil du bli kvitt gjeldsproblemene.  Vi har derfor laget en en liten guide til deg om hvor du skal starte.

1. Finn ut hvor mye du skylder
Før du kan begynne å lage en plan for gjelden du skylder så blir du nødt til å finne ut hvor mye gjeld du skylder. Ja det kan være ganske hardt å få tallene servert i trynet, men husk at dette er litt av prosessen.

2.Hva bruker du pengene på i dag?
For å kunne finne roten til problemet ditt så må vi se på hva du bruker penger på. Hos mennesker med gjeldsproblemer vil man alltid finne et gap mellom hva man bruker og hva man bør bruke (dette gjelder forsåvidt for alle mennesker).  Ta en måned hvor du skriver opp akkurat hva du bruker, senere bruker du disse notatene og kan legge det inn i et budsjett. Du finner et gratis budsjett her.

3. Justere budsjettet
Budsjettet du lagde skal nå revideres, det betyr at du skal justere postene til der de burde være. En god veileder er SIFO (Statens Institutt for Forbruksforskning) sin kalkulator, den finner du her. Prøv å være så realistisk som mulig.

4.Hvor mye kan du betale på gjelden i måneden?
Nå har du laget selve fundamentet for å ta kontrollen over egen økonomi. Men ut i fra budsjettet så bør du nå ha en betydelig høyere sum å betale ned på gjeld. Finn ut hvor mye det er.

5.Kan jeg få refinansiering eller kapital?
Et fellestrekk med de som ikke har kontroll på økonomien er at de har gjeld fordelt på flere kreditorer. Det er ofte svært høye renter hos hver aktør, derfor vil det lønne seg å samle alt et sted. For å lese mer om refinansiering kan du lese vår artikkel her. Alternativt kan du høre med foreldre,besteforeldre eller søsken om de har mulighet for å låne deg pengene eller garantere for deg.

6.Kontakte kreditorer
Om du har skaffet deg refinansiering eller kapital så er det nå bare å kontakte kreditorer, det kan være lurt å få en jurist til å hjelpe da du kan ha krav på fratrekk fra gjelden. Det går uansett an å forhandle ned gjelden noe, da mye av gjelden er renter. Ofte så vil ofte kreditorer bare ha pengene du i utgangspunktet skylder pluss noen renter, for hvis de ikke godtar tilbudet ditt så risikerer dem å ikke få noe. Uansett så bør du være ydmyk og få frem at du har tatt tak i situasjonen din.

Vi anbefaler at du sender forespørsel i brevform hvor du vedlegger ditt budsjett og et motivasjonsbrev. Deretter tar du en oppfølgende telefonsamtale.

7.Overholde budsjett og ikke ta på deg ny gjeld
Nå gjelder det å holde hodet over vannet, fokusere på målet om å bli gjeldsfri. Vår erfaring er at mennesker som tar tak i økonomien har et mye bedre liv nå som de har kontrollen selvom økonomien er tøff. Vi ønsker deg lykke til.


Anbefalte forbrukslån:

Sambla
Vår omtale av Sambla

Eksempel:
65 000 kr. o/5 år
Eff. rente 9,92%.
Kostnad: 16 903 kr.
Totalt 81 902 kr.

Søk nå!
Annonse
Instabank
Vår omtale av Instabank

Eksempel:
Eff. rente: 15,29 %
kr 65 000/5 år
Kostnad: 26 739,-
Totalt: 91 739,-

Søk nå!
Annonse

Anbefalte kredittkort:

Flexi Visa
Vår omtale av Flexi Visa

Eksempel:
Eff.rente 24,6 %,
kr 35 000 o/12 mnd.
Kostnad kr 4 349.
Totalt kr 39 349.

Søk nå!
Annonse
365Direkte MasterCard
Vår omtale av 365Direkte

Eksempel:
15 000,- /12 md.
Eff. rente: 25,53%
Totalt: 16 929,-

Søk nå!
Annonse