For å spare penger på drivstoff, tenk utenfor boksen

På nettet kan du finne haugevis av blogger der et presenteres kjøretips og teknikker som kan spare deg for drivstoff og øke kjørelengden per liter. I denne artikkelen kan du lese om sparetips du kanskje ikke har hørt om før, og dette kan forhåpentligvis spare deg for drivstoff og penger. Prøv et eller flere av dem, og se om det utgjør noe for ditt forbruk.

– Samtidig som at flere og flere kjøper hybridbiler, dukker det også opp eiergrupper i byer verden over. Noen av temaene de diskuterer er effektive kjøreteknikker, måter å forbedre drivstofføkonomien og minske utslippene. Selv om man ikke eier en hybrid, er utenforstående velkommen til å komme på møtene deres for å plukke opp tips.

– Selv om dette kan starte en diskusjon eller to: Om du er den ene halvparten i et par og dere kjører sammen, kan det være en god idé at den mest effektive sjåføren får kjøre mest.

– De fleste liker å klage på og snakke om hvor dyrt drivstoff er, men det er ytterst få som faktisk tar seg tid til å holde styr på forbruket. Uten denne informasjonen er det veldig vanskelig å vite om sparetipsene du benytter faktisk minsker forbruket. Det finnes app-er som hjelper deg med å holde styr på forbruket, men selv om du ikke benytter deg av en slik er det fint mulig å ha god kontroll. I en enkel notatbok kan du skrive opp hvor mye penger du har brukt, hvor langt du har kjørt og hvor mange liter drivstoff du har kjøpt. Da er det bare å gjøre litt enkel matte for å finne ut hvor mye du bruker på mila og om sparetipsene du bruker utgjør noe. Over tid ser man også hvor mye man har spart etter som kjørevanene har bedret seg.

– Mange nyere biler har display som viser hvor mye bensin bilen bruker, og om du har en sånn kan det på en effektiv måte hjelpe deg å få ned forbruket. Der kan du ikke bare se hvor mye du har brukt på enkelt-turer; på noen kan du også se hvor mye du har brukt på deler av turen, og med dette se hvor effektivt du har kjørt.

– Om du har mulighet (og det har vel ikke alle) til å bruke en vei som har mindre trafikk vil du få større frihet til å prøve ut drivstoffsparetips. Selv en vei som på kartet er lenger, kan spare deg for en betydelig mengde drivstoff om dette innebærer mindre bremsing og gassing.

– Den største fienden mot effektiv kjøring er å ha det travelt fordi man er sent ute. Om du stresser med å komme deg til et sted kommer du verken til å ha tid eller tålmodighet til å benytte deg av de gode kjøreteknikkene. Da er det bedre å kjøre hjemmefra litt før, og med det gi deg selv tid og mulighet til å komme deg dit du skal på en avslappet og kontrollert måte.

– På motorveien skjer det noe interessant når mange biler kjører etter hverandre i en konstant hastighet. Dette kalles en korridoreffekt, og er i korte trekk en menneskelaget vind som blåser i samme retning som kjøretøyet beveger seg. Effekten av dette kan bli at bilen får en ekstra “dytt” og du sparer med dette drivstoff.

– Besøker du ofte McDonalds, Burger King og lignende spisesteder? I stedet for å kjøre gjennom drive throug-en kan det lønne seg å parkere bilen og gå inn selv om du tenker å ta maten med deg hjem. Selv om du er den eneste i køen risikerer du å måtte vente, og da lar man som regel bilen gå på tomgang. Da sløser man bort en hel del drivstoff.

– Om du kjører på motorveien og det er to eller flere kjørebaner, lønner det seg å velge den som har minst trafikk. Gjør man dette unngår man unødvendig bremsing og uforutsette endringer i hastighet. Unødvendig gassing og bremsing gjør at bilen bruker mer drivstoff, så unngå dette så lenge det er mulig.

– Unngå å kjøre i veldig dårlig vær. Sterk nedbør og vind kan øke forbruket dramatisk.

– Unngå rushtrafikken så mye som mulig, for hyppig gassing og bremsing sender forbruket rett til vers. Rushet kan også gjøre deg stresset, og å kjøre under stress kan øke forbruket.


Anbefalte forbrukslån:

Instabank
Vår omtale av Instabank
Søk nå!
Annonse
Sambla
Vår omtale av Sambla
Søk nå!
Annonse
Centum
Vår omtale av Centum
Søk nå!
Annonse

Anbefalte kredittkort:

re:member Kredittkort
Vår omtale av re:mbember
Søk nå!
Annonse
365Direkte MasterCard
Vår omtale av 365Direkte
Søk nå!
Annonse
Flexi Visa
Vår omtale av Flexi Visa
Søk nå!
Annonse