Hvordan man drastisk kan redusere drivstoffutgiftene

Med stadig økende drivstoffpriser og stadig nye bomstasjoner, er det mange som tenker på hvordan de kan spare penger på bilen. Prisen per passering på bomstasjonene er det ikke så mye man kan gjøre med, og heller ikke literprisen på drivstoff, med mindre man har et kredittkort som gir 80 øre rabatt rett på pumpen. Likevel er det ting man kan gjøre for å spare betydelige mengder drivstoff og dermed også penger. Vi skal ta for oss noen av disse tingene i denne artikkelen.

Det første punktet er kanskje selvsagt, men det må likevel sies – du må passe på å holde bilen i god stand. Man skulle jo tro at det er unødvendig å nevne, men mange unnlater å gjøre en rekke ting som kan få drivstoffet til å holde lenger. Tre av disse er i tillegg veldig enkle å gjøre selv.

1 – Se til at dekkene har rett trykk.
Dette har vært nevnt i flere artikler, og vi nevner det igjen. Studier har vist at over 60% av bilene på veien går på dekk med for lavt trykk. En dekktrykkmåler kan man få kjøpt for en billig penge slik at man kan sjekke trykket en gang i uka. Merk – ikke mål trykket om du akkurat har vært ute og kjørt. Vent i 2-3 timer for å få en så nøyaktig måling som mulig.

2 – Bytt olje.
Mange tror at dette er vanskelig, men det er det faktisk ikke. På de fleste biler er det en ganske enkel jobb. Man kan enten suge oljen ut av samme hull som du tømte den inn, og da med en sugepumpe som koster ca. 300 kr, eller du kan skru ut bunnpluggen. Denne sitter som regel på motorens laveste punkt og lar oljen flyte fritt ut av motoren når den skrus ut. Bare pass på å ha en stor nok kanne eller kar til å fange opp oljen. En god regel for hvor ofte man bør skifte olje er å gjøre det en gang i året eller hver 15.000 km.

Med det samme man er i gang kan det for øvrig også være greit å skifte oljefilter. Oljeskift gjennom bunnplugg og bytte av filter er vist i denne videoen (artikkelen fortsetter under videoen):

3 – Bytt luftfilter.
Et skittent luftfilter kan blant annet øke drivstofforbruket, gi ujevn tomgang og senke motorens effekt. Filteret er som regel under et plastikklokk festet med klips, og er enkelt å åpne og lukke.

Andre ting man kan spare på.
Kjørevaner og kjøreteknikk er et helt kapittel for seg selv, men her er noen kjappe tips til hvordan man kan spare en hel del med enkle grep.

1 – Hold raske akselerasjoner og bråstopper på et minimum.
Begge deler bruker mye bensin, det samme gjør rusing av motoren og generelt høyt turtall.

2 – Hold fartsgrensen.
Å holde fartsgrensen kan være en god måte å spare drivstoff. Motorens turtall holdes lavt, og det blir lettere å holde farten så jevn som mulig uten å akselrere eller bremse for mye.

3 – Planlegg dagen.
Før du skal ut på noen æren, planlegg hvordan du kan få gjort alt sammen på så lite kjøretid og så kort kjøreavstand som mulig. Unødvendig kjøring en gedigen drivstoffsluker, og et av det beste tipsene man kan gi er å generelt kutte ned på kjørelengden.


Anbefalte forbrukslån:

Anbefalte kredittkort: