Full guide: slik søker du billån

Så til sist fant du drømmebilen, og ønsker å kjøpe den? Da er det ganske åpenbart at du må betale for den nye bilen. Nå, la meg fortelle deg at de fleste bilkjøpere trenger et lån for å kjøpe sin nye bil. For å få en billån er du nødt til å søke om det.

I denne artikkelen gir vi deg god informasjon om hvordan du sikrer deg at du får det beste billånet.

Først skal du la meg fortelle deg om det grunnleggende rundt billån.

Grunnleggende om billån

Et billån vil gi deg den nødvendige finansieringen til å kjøpe en ny eller brukt bil. Du trenger å låne penger fra banken og betale det tilbake innen en bestemt tid – og renter påløper samtidig som du får det nedbetalt.

Hvis du tar opp 100,000,- for å kjøpe en bil og rentesatsen ligger på 5%, så er du nødt til å betale 105,000,- totalt når nedbetalingen er ferdig.

Nedbetalingstermer

De aller fleste billån blir nedbetalt hver eneste måned, noe som gjør at du må sette av en viss sum hver eneste måned som går til banken. På den måten blir lånet betalt ned gradvis, og rentene blir mindre og mindre jo mer du betaler ned. Helt til du har betalt ned den siste kronen er teknisk sett bilen i bankens eie, men det skal utrolig mye til at banken tar eierskap i bilen – da skal du være lovlig sent ute med betalingene.

Bankene i Norge pleier riktignok å gi nok purringer til at du skal klare å overholde disse reglene før det går helt galt.

Hvor bør du søke?

Det er aldri en god idé å søke om et billån til bare en bank. Du kan selvfølgelig kontakte flere banker og høre hvilke forskjellige tilbud de har. Når du utfyller lånesøknaden er du nødt til å gi fra deg en del opplysninger som inkluderer:

– Personnummer
– Utestående gjeld
– Hvilken bil det er snakk om
– Inntekt
– Mye mer

Du skal aldri overdrive eller gi feilaktig informasjon i disse sammenhengene. Aldri.

Hvordan å finne den rette lånetilbudet

Etter å ha skummet igjennom de alternativene du har når du får svar fra banken(e), så skal du ta et valg. Du bør først og fremst tenke på hvilke kostnader som er forbundet med lånene og velge det billigste, men det er også slik at mange banker varierer hvor lenge de aksepterer at lånetakeren bruker på å betale ned pengene.

Om du vet at du sliter litt med å betale 2000,- i måneden, men heller kun kan betale 1000,- i måneden, så velger du et lån med lengre nedbetalingstid.

Vær smart, sett deg ned og vurder alle bankenes tilbud.

Det finnes også en del finansieringsløsninger som dukker opp hos bilforhandleren, men dette er som regel lån med svært høy rente og som er veldig lite gunstige for deg som forbruker. En bilselger får ekstra provisjon om han klarer å prakke på kunden et lån i tillegg til en bil. Tenk litt på det.

Leave a comment